• To take advantage of beautiful views, the existing roof had to be changed. It squashed the walls, and put the windows too low. We re-engineered the trusses with a new shape that made the walls taller.

  • h

    This modern furniture feels great in the new light-filled space with tall windows that allow you to actually see the sky.

  • h

    The low ceiling of the original house was made even worse where the floor stepped up.

  • h

    The new deck outside replaced a dilapidated wood deck with a modern concrete one with steel railings. Access to it is from doors that flank both sides of the dining space so that the table is not blocking the circulation flow.

  • h

    The new fireplace surround of Chinese granite and built in storage replaces a dated moss rock. Clerestory windows just above this image were made possible by tilting up the roof on this side of the house, too. They provide a rockin' view of the mountains all the way from the dining room.

  • h

    An awkward closet in the living room became captured space used to enlarge this master bedroom. We really struggled with whether to keep the shutters and the curtains (no we didn't).

  • h

    Flipping the location of the toilet and shower in the master bathroom allowed us to open the space up to more light with a frameless glass enclosure.

  • h

    By eliminating another marginally useful closet, we got a powder room out of the deal and a nicer proportion for the edge of the living room, too.

  • The interior of the new powder room that was added to the floor plan.

  • h

    Tilting up the roofs on the front of the house not only let more light and view but also allowed us to update the exterior appearance. We reduced the oppressive amount of roof surfaceto make the home more inviting.

  • h

    Tilting up the roofs on the back accomplished these things, too.

  • h

    The entry remains in the same place, but is much more inviting now, especially at night.

 Before
Back Forth

Before

Tilt Up

To take advantage of beautiful views, the existing roof had to be changed. It squashed the walls, and put the windows too low, like a hat pulled down over one’s eyes. We re-engineered and modified the trusses in place with a new shape that made the walls taller without changing the load paths.

The owners’ modern furniture feels great in the new light-filled space with tall windows that allow you to see the sky. The new deck also wraps around the dining room space and is much larger so that it doesn’t block the view from this living room.

The new fireplace surround of Chinese granite and built in storage/ entertainment center in the family room replaces a dated moss rock. Clerestory windows at the upper left of this image were made possible by tilting up the roof on this side of the house, too. They breathe new life into the space and provide an awesome view of the mountains all the way from the dining room.

Tilting up the roofs on the front of the house not only let more light and view into the interior, it also allowed us to update the exterior appearance. We could reduce the oppressive amount of roof surface and make the home more inviting at the same time.

  • Date March 6, 2017
  • Tags Remodels